You will be redirected to main post page in 15 seconds. If you want to go back to this post - click here !
Въглехидратите и последиците в организма
Views: 2794
Въглехидратите са основен енергиен източник за организма на човека, понеже бързо се разпадат и окисляват. Малка част от тях се складира като гликоген в черния дроб и мускулите. При нужда, този гликоген се разгражда и преминава в кръвта и така се регулира нивото на кръвната захар. Въглехидратите не се синтезират в организма на човека, а трябва да постъпят с храната.

 

С храната в организма на човека постъпват: прости захари (глюкоза, фруктоза, галактоза), които лесно се всмукват в кръвта и бързо повишават нивото на кръвната захар. Източник на въглехидрати са най-често продуктите от растителен произход. Нишестето в сравнение със захарите се разгражда доста по-бавно, а целулозата почти не се усвоява от организма на човека. Тя се внася главно със зеленчуците и плодовете и има следните свойства: повишава отделянето на храносмилателни сокове, засилва перисталтиката (движенията) на червата и премахва запека, подпомага отделянето на холестерина чрез жлъчния сок.

Пектинови вещества – имат същите свойства като целулозата. Освен това унищожават образувалите се гнилостни продукти в червата и предотвратяват самоотравянето на организма. Пектина и целулозата се приемат от организма със зеленчуците и плодовете.

Захар – злоупотребата със захар и захарни изделия засилва образуването на холестерин в кръвта, който се отлага в стените на кръвоносните съдове и образува т.нар. атероматозни плаки. Прекомерната употреба на захар в комбинация с други фактори (нервно напрежение, застоял начин на живот) оказва вредно влияние на организма и предизвиква атеросклероза (при усложнение води до сърдечен инфаркт, инсулт и др.), диабет и редица други безмилостни болести. Най-голяма вреда идва от това, че се при редовна консумация на захарни изделия и днешните изкуствени подсладители, се стига до прехранване и затлъстяване, което е тежко заболяване със съдбоносни последици. Положението става още по-сериозно ако прехранването със захар и захарни изделия се придружава с недостатъчно приемане на витамини от групата В. Това е често явление в съвременното общество – хранене с обработени индустриални продукти, много тестени произведения, приготвени със захар и бяло брашно, нишесте и малко продукти в естествен вид. Ескимосите, които се хранят само с риба и рибни продукти не страдат от затлъстяване и вредните му последици. Тези които са започнали да консумират захар в големи количества вече са станали свидетели на част или всичките от тези промени: покачване на нивото на мазнините, увеличаване на телесното тегло, покачване на нивата на инсулина в кръвта, засилване на склонността на кръвните плочици (тромбоцитите) към слепване, което е опасно състояние, водещо до запушване на кръвоносните съдове и оттам до инсулти и инфаркти.

Още преди доста години учените доказват, че у хора при които мазнините са до 20% от дневната храна и употребата на рафинирана захар е умерена, рядко се развиват гореизброените болестни състояния и промени в организма. Ако мазнините са 30 – 35% от дневната храна и захарите над 50 грама, атеросклерозата и другите болести се срещат по-често, а ако мазнините са над 40% и захарите над 100 грама дневно – това вече е много опасно.

Въглехидрати 3 - carbohydrates 3Въглехидрати 1 - carbohydrates 1

 Захарта също така влия върху дейностите на стомашните жлези, като засилва отделянето на стомашни сокове, богати на солни киселини и по този начин дразни стомашната лигавица и се появяват болки, киселини, оригвания, прерастващи по-нататък до гастрит. Също така спомага за образуването на зъбен кариес и при неправилно и непълно разграждане на въглехидратите в организма до кисели продукти се наблюдават неблагоприятни промени в минералния състав на зъбите и костите. Скорбялата в устата и червата се разпада бавно и при задържането и върху зъбите се дава възможност на микроорганизмите да разпаднат част от нея до киселини (главно млечна), които действат деминерализиращо на зъбите и улесняват появата на кариес. За да не се появят подобни проблеми е нужно по-често измиване на зъбите и също трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци, заради пектина в тях, който има свойството да набъбва и да се превръща в мека хидрофилна, желатиноподобна материя с обширна повърхност и силни абсорбционни действия. По този начин с консумация на ябълки, круши, моркови с които се масажират венците по естествен път, няма да се появи кариес, нито възпаления на венците.

Въглехидрати 3 - carbohydrates 3

Ако даден индивид според неговата дейност и начин на живот има нужда от 300 грама въглехидрати дневно, то количеството на бързо всмукващите се въглехидрати като захарта, не трябва да надвишава 60 грама. От това количество рафинираната захар трябва да бъде не повече от 40 грама. Разбира се внимавайте и със другите индустриални подсладители и заместители на захарта, защото заради тях можете да се озовете в крайно неприятно и болестно положение. След всичко това идва въпроса – да приеме или да се откажем от захарта? Правилният отговор е: ще ядем, но в определени количества, без да злоупотребяваме с нея и нейните производни, но изцяло ще ограничим приемането на вредните подсладители и ще ги заместим с полезни.     

Прочетете още: "Белтъчините и ролята им в организма" и "Мазнините и значението им"

<< Back