Българска Шопска Салата Оригинал
recipe
(6)
Guild of Chefs
Шопската салата, каквато я познаваме днес, е разработена и наложена през 50-те години на миналия век, в ресторантите на "Балкантурист". Тя много бързо се налага в туристическия бранш като емблема на България и символ на традиционната ни кухня.
serving
SERVINGS
2
timing
Prep.
6 min
Cook
0 min
Total
0 h 6 min

INGREDIENTS

  • 200 гр пресни домати
  • 200 гр пресни краставици
  • 100 гр печени пиперки
  • 100 гр бяло саламурено краве сирене
  • 1 люта чушка на всяка порция
  • 2 стръкчета магданоз на порция
  • подправяне по избор - зехтин,оцет,сол...

COOKWARE

Дъска, нож и чинии.
 

STEP-BY-STEP

1. Използвайте пресни зеленчуци, за да приготвите Шопската салата. Редят се един кат от домати и печени чушки, а отгоре се реди втори кат от краставици. Най-отгоре се завършва с бял айсберг от настъргано (не натрошено) саламурено краве сирене. При вертикален поглед отстрани трябва да се вижда трикольорът - бяло, зелено, червено...
2. Никоя шопска салата не бива да се поднася без лютото чушле, което се слага встрани. То свидетелства за нрава в Шоплука. Ако чинията е часовник, листенцата се слагат на 10 часа от лявата страна и на 15 минути от дясната. Така нашата салата вече се е "Усмихнала" и изглежда чудесно. Най-отгоре задължително се слага роза от домат, която е символ на България.
3. Шопската салата е "трикольор" от зеленчуци. Бялото се "вее" най-отгоре с цвета на уникалното сирене, зеленото искри като току-що полята леха със свежи краставици, а най отдолу като националния байрак се е ширнало червеното на царя на селския двор - сочният домат. Всичко това се подрежда върху свежо листо от маруля, за да бъде чинията празник и за окото.

TIPS & TRICKS

При добра организация 1 порция от 350-400 грама Шопска салата може да се приготви за 3-4 минути.

По български табиет върви с хубава отлежала и добре охладена ракийка. Наздраве!
You will be redirected to main recipe page in 15 seconds. If you want to go back to this recipe - click here !